OVER ONS

 

HISTORIE
De wijnbouw in Limburg werd heringevoerd in de jaren 80 van de vorige eeuw. Heringevoerd omdat tot aan de tijd van Napoleon II de wijnbouw in deze streken heel normaal was. De bescherming die Napoleon II bood aan de wijnteelt in Frankrijk en de jaren later ontstane grote phylloxera-epidemie die over heel Europa de wijngaarden vernietigde, zorgde ervoor dat de wijnbouw in Limburg voor 100% verdween.
De veranderingen de laatste decennia in het boerenbedrijf en het opschuiven van het zuidelijke klimaat naar onze streken, deed aanvankelijk de wijnbouw alleen in Limburg, maar inmiddels zelfs in heel Nederland explosief groeien.WIJNGOED FROMBERG

De helling waarop de wijngaarden van wijngoed de Fromberg liggen vind u in oostelijk zuid-Limburg. Paul Wiertz een traditionele akkerbouwer kwam op leeftijd, en het was tegen zijn pensionering aan, dat hij het wat rustiger aan wilde doen, dacht hij. Dus plantte hij in 1991 op deze helling de eerste wijnstokken samen met zijn zoon, dochter en schoonzoon. Hij liet zich daarin adviseren door de Wijnacademie in het Duitse Geisenheim. De eerste jaren van het bestaan van de wijngaard plantte hij de druivenrassen Muller Thurgau, Auxerrois. Inmiddels zijn daar Bacchus, Reichensteiner, Riesling, Pinot Noir, Dornfelder en Monarch bijgekomen.


OP GOEDE GROND
We zitten wel goed met onze Fromberg; de 3 hectare grote wijngaard is de enige hellingwijngaard in Nederland die volledig op het zuiden is gericht. Bovendien is het de hoogst gelegen wijngaard van Nederland. De hellinghoek is vrijwel gelijk aan de ideale hoek waarop de druivenstok het best gedijt.
De bodem bestaat uit een mineraalrijke löss bovenlaag gemengd met holoceen grind op een ondergrond van mineraalrijke kalksteen (mergel), tot waar de wortels van onze druivenstokken gemakkelijk reiken. De ondergrond bestaat uit de oudere , en daarom ook hardere mergelsoort. Dat maakt dat de druif hard moet werken om de mineralen die erin zitten op te nemen. Dat zorgt weer voor sterke stokken met druiven die krachtige uitgesproken wijnen leveren.EVEN VOORSTELLEN

Carmen en Marcel Soomers zijn al vanaf het begin van het wijngoed, opgericht in 1991, het gezicht van Wijngoed Fromberg. Samen met Maurice Wiertz ( schoon/broer ) en Paul wiertz ( schoon/vader ) trokken wij in 1991 de stoute schoenen aan om enkele honderden druivenstokken toe te vertrouwen aan de
hellingen van de Fromberg. Deze hellingen liggen aan de rand
van een gebied wat beter bekend staat als het Heuvelland.

Carmen Soomers- Wiertz, dochter van Paul Wiertz.
Carmen is verantwoordelijk voor Inkoop, verkoop, en promotie. Samen met Marcel verzorgt ze rondleidingen, proeverijen en arrangementen. Daarnaast heeft zij zich toegelegd op de kerst- en relatiegeschenken. Als ze mocht kiezen tussen het financiële beheer of het wijngaard beheer dan geeft ze toch haar voorkeur om met een klein groepje vrijwilligers de wijngaard te beheren en is ze in weer en wind maar zeker op mooie zonnige dagen te vinden in de wijngaard.
Marcel Soomers echtgenoot van Carmen is wijngaardenier en zorgt voor de dagelijkse groei en bloei van de wijngaard. Daarnaast houd hij zich bezig met produktontwikkeling en marketing. Samen met zijn echtgenote is hij verder verantwoordelijk voor de verkoop, promotie, rondleidingen en proeverijen.       
     


Dan is er Maurice Wiertz. Hij is de “winzer” de man die
hoofdzakelijk verantwoordelijk is voor het vinificatieproces. Ook bepaald hij wanneer de oogst kan beginnen. Hij ziet erop toe dat een aantal toegewijde druivenplukkers, welke al jarenlang ervaring hebben opgebouwd
in onze wijngaard, ervoor zorgdragen dat een handmatige oogstselectie van de druiven zal plaatsvinden waarbij de kwaliteitsnormen worden gewaarborgd. Met volle toewijding stelt hij zichzelf maar een doel, Nederlands beste wijn te maken.


   

EERLIJKE WIJN
Wij zijn geen hemelbestormers en ook geen wereldverbeteraars. Wij zijn ambachtelijke wijnboeren die mooie eerlijke wijnen leveren die de toets der kritiek ruimschoots kunnen doorstaan. Wij maken een constant product met een constante hoge kwaliteit. Onze klanten zijn vooral restaurants en trouwe vaste afnemers van streekprodukten. Wij helpen actief mee om de zuid Limburgse wijn te verheffen tot wijnen met een eigen predikaat gelijkwaardig aan de overige geklassificeerde Europese wijnen.Tijd dus voor een eigen Limburgs predikaat, een Appellation Limburgeoise Controlee, ofwel ‘ene richtige Limburgse wien van gegarandeerd goowe koomaaf’.