MOUSSERENDE WIJNEN


In 1995 vonden wij van onszelf dat wij weer toe waren aan een nieuwe uitdaging. Het was de bodem die ons uitnodigde gebruik te maken van zijn kwaliteit, de kalksteen waaruit de hellingen van de Fromberg grotendeels bestaan bracht ons op het idee een methode traditionelles toe te passen.

De bodem komt sterk overeen met de bodemstructuur in de champagne-streek in Frankrijk.

 

In navolging op de Champagne uit Frankrijk maar ook de Cremant uit de Elzas, Sekt uit Duitsland, Cava uit Spanje en zelfs een Vonkel uit Afrika,
heeft Wijngoed Fromberg er als eerste voor gezorgd dat wij nu ook in Nederland mogen spreken over een Nederlandse Mousserende wijn volgens
de Traditionele Methode. Als inspiratie om tot dit product te komen gold niet alleen de licht mousserende werken van onze stille wijnen maar
ook de groei van een zeldzame bloem aan de voet van onze helling wijngaard, welk ieder jaar weer opnieuw het daglicht ziet, de Ophrys Apifera.
Dit is een zeer zeldzame orchidee. Aan de voet van de wijngaard ligt de Vrakelberg, een beschermd natuurgebied.
De ongerepte natuur zorgt ervoor dat er zeer zeldzame orchideeen groeien, waaronder de Ophrys Apifera (bijenorchidee). Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze zuivere natuur haar weergave vindt in dit produkt.

 

De ‘methode traditionelles’ worden vrijwel altijd uit een combinatie van drie duivensoorten gemaakt: de blauwe pinot noir en meunier en de witte chardonnay. Voor Nederlandse begrippen is het moeilijk een kwalitatief goede mousserende wijn te vervaardigen van deze eerder genoemde druivensoorten daar men de mogelijkheid zo noordelijk niet heeft om ze volledig te laten rijpen.

 

Wij kozen voor de Bacchus druif als basis voor de mousserende wijn. De Bacchus druif past perfect bij de bodem en bij het klimaat. Deze vrij zeldzame druif werd eerder gebruikt voor de vervaardiging van een stille wijn. De druif geeft een verrassend bloemig boeket aan deze Mousserende wijn.
Op 06 November 1996 was het dan zover. Het was op Kasteel Erenstein dat de Nederlandse Primeur aan een 27 horeca-vakjournalisten werd bekend gemaakt. Dhr. Oostwegel, beheerder van het kasteel kreeg de eerste fles van Marcel Soomers aangeboden.


Inmiddels zijn er twee versies van deze Mousserende wijn door ons op de markt gebracht. Te weten:
De Fromberger Classique "Brut" en de Fromberger Classique "Extra Brut"